Ημέρα των Φώτων (6 Ιανουαρίου)''Κυριαλέσα''.

Έθιμο όλων των οικισμών που διατηρείται στο Ελατοχώρι .
Η ομάδα νέων του χωριού παίρνουν μετά από ''Δημοπρασία'' τις εικόνες της εκκλησίας του χωριού. Στη συνέχεια ψάλλοντας "Κύριε ελέησον" περνούν από όλες της πηγές και τα νερά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής καταλήγοντας στην Εκκλησία.


Καθαρά Δευτέρα

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Παλιό Ελατοχώρι μετά τη θεία λειτουργία Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου διοργανώνει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων εδεσμάτων.

24η Μαρτίου

Την παραμονή του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ομάδες νέων αφού συγκεντρώσουν σε μεγάλες βέργες τα "κυπριά και τσ' γκτούνις " (κουδούνια από τα κοπάδια των προβάτων και κυπριά από τα γίδια)γυρίζουν όλο το χωριό. Σε κάθε σπίτι γυρίζουν γύρω από αυτό και χτυπώντας δυνατά τα κουδούνια που κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο φωνάζουν δυνατά :''φύγτι φίδια, φύγτι γκουσταρίτσις. έρχιτι η Βαγγιλτσμός μι του σπαθί στο χερ''(φύγετε φίδια, φύγετε σαύρες, έρχεται ο Ευαγγελισμός με το σπαθί στο χέρι).

Εορτή Αγίου Γεωργίου

Στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Ρητίνης μετά την θεία λειτουργία την εκκλησία του Μοναστηρίου ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην αυλή με τραγούδια ημέρας, όπως το ''Μπρος στ' Αι Γιώργη την αυλή''

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαϊου)

Τοπικό πανηγύρι στους οικισμούς Ελατοχωρίου και Βρίας.

Τρίτη μέρα του Πάσχα

"Διπλωτός χορός - Κάψιμο της ρόκας".
¨Έθιμο όλων των οικισμών της ορεινής Πιερίας. Γυναίκες χορεύουν το διπλωτό χορό (δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί) τραγουδώντας τραγούδια της γιορτής, η μεγαλύτερη προπορεύεται από την ρόκα, γνέθοντας μαλλί. Σε κάποια στιγμή η ρόκα παίρνει φωτιά και ακολουθεί κυνηγητό και διάλυση του χορού. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και σε τέχνασμα, όπως λέγεται, των γυναικών για να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι Τούρκοι.

Αγίου Πνεύματος

Τριήμερο τοπικό πανηγύρι στη Ρητίνη.

Μπριαζιώτικο Πανηγύρι

Κοντά στο κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές, το Τοπικό Συμβούλιο Βρίας, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου και χορευτικά τμήματα οργανώνουν τοπική γιορτή με πλούσια εδέσματα κρασί και τσίπουρο.

Αντάμωμα Ελατοχωριτών

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου οι Σύλλογοι του Ελατοχωρίου διοργανώνουν το Αντάμωμα των απανταχού Ελατοχωριτών. Στις διήμερες εκδηλώσεις παρουσιάζονται τοπικά χορευτικά τμήματα σε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θεατρικά δρώμενα με αναπαραστάσεις εθίμων και δραστηριοτήτων και λαϊκό γλέντι για όλους.

Κριτσμάς

Ο Δήμος Πιερίων αναβιώνει τον Σεπτέμβριο το έθιμο της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Πιερίας και ιδιαίτερα των οικισμών του Δήμου, με την επωνυμία "κριτσμάς". ¨Όταν προς το τέλος του Σεπτέμβρη οι καπνοπαραγωγοί, που αποτελούσαν το 90% των απασχολούμενων με τη γεωργία κατοίκων των ορεινών οικισμών των Πιερίων, τελείωναν την συλλογή του καπνού, εγκατέλειπαν τις αγροτικές καλύβες και επέστρεφαν στο σπίτι, στο χωριό, για το καλό της ετήσιας σοδιάς, έστηναν σπιτικό γλέντι που ονομαζόταν "κριτσμάς". Τελείωμα δηλαδή της συλλογής του καπνού κι επιστροφή στο σπίτι.